Hem » I lokalgrupperna

Hus broderade fritt ur minnet

Publicerat av on 17 januari, 2013 – 18:0014 kommentarer
Ann-Charlotte Ohlson

Fritt broderi av Ann-Charlotte Ohlson

Lokalgruppen Öland/Kalmar har sedan 2011 arbetat med ett projekt vilket hade arbetsnamnet husminnen men som sedan slutligen kom att heta Hus Broderade fritt ur minnet.

Det började med att en av våra medlemmar berättade om ett projekt som gjorts med barn och föräldrar på en förskola i Kalmar. Föräldrarna berättade om ett husminne och barnen gjorde bilder till detta. Allt samlades sedan i ett häfte för att sedan kunna läsas och och tittas i.

Vi tyckte det lät spännande! Alla fick i uppdrag att skriv ner ett husminne och samtidigt göra en liten skiss. Vi lyssnade spänt när de lästes upp och vi diskuterade bilderna med liv och lust. Broderandet satte igång och på våra möten tittade vi på vad som gjorts mellan gångerna och vi lärde oss lite nya stygn som omväxling. Maja Ek beskrev och broderade till exempel sitt barndomshem.

En bok med broderierna

Bokomslag Hus - broder fritt ur minnetUnder arbetets gång växte idén att sammanställa våra berättelser och bilder till en bok! Och nu är den färdig. Vi har velat med den inspirera till mer berättande och fritt broderande och visa på att alla har något värt att berätta.

Några arbeten visas när de var under tillverkning, alltså inte helt färdiga. Vi har också valt att ha med några skisser för att visa på processen i det fria skapandet.

De färdiga bilderna finns förstås att beskåda på vår vandringsutställning.

Hus på utställning

Vi släpper vår bok Hus broderade fritt ur minnet i samband med öppnandet av vår utställning med samma tema i Oskarshamns kulturhus. Där kan den ses 19 januari till 16 februari. Utställningen fortsätter därefter till Pukeberg i Nybro där utställningen pågår mellan 23 februari-10 mars till sist till Kalmar konstmuseum 19 april till 6 oktober. Utställningsinfo finns även i kalendariet.

Text: Ann Rydh