Brodera på ullstrumpor

Vem vill inte ha ett par varma ullstrumpor när höstens kyla kommer. Gör ullstrumporna personliga med ett broderi på och ge dem som en fin gåva till någon du tycker om.

Kom ihåg att öva och börja med enkla mönster innan du försöker mer komplexa. Genom att brodera på ullstrumpor kan du släppa loss din kreativitet och sätta en personlig touch till dina favoritstrumpor. Njut av processen och var stolt över de unika och skräddarsydda strumpor du skapar!

Här är en steg-för-steg-guide om hur du broderar på ullstrumpor:

Välj en design

Bestäm vilken design du vill brodera på sockorna. Det kan vara ett enkelt motiv, initialer, namn, ett litet mönster eller valfri design.

Om du är ny på broderi, börja med en enkel design som inte kräver intrikata sömmar. Du kan tex börja med en initial och sedan se om det gick bra fortsätta med resten av namnet.

Du kan välja att föra över designen på dina strumpor med en överföringspenna eller överföringspapper om du önskar. Eller så broderar du direkt på fri hand. Är du nybörjare kan det vara lättare att först föra över designen så att du kan följa denna när du broderar.

Förbered broderitråden

Separera broderitrådstrådarna. De flesta broderitråd kommer med sex trådar tvinnade ihop. För strumpor kan du använda två eller tre trådar då de är ganska tjocka i sig med lite större hål.

Börja brodera

Trä nålen med den förberedda broderitråden och knyt en knut i slutet.

Börja sy från insidan av strumpan, dra nålen och tråden genom tyget. Var noga med att inte dra för hårt för att undvika att strumptyget förvrids.

Använd en mängd grundläggande broderistygn som bakstygn, satinsöm eller franska knutar för att skapa din design. Du kan se broderihandledningar eller böcker för instruktioner om specifika sömmar.

Ta dig tid och sy försiktigt, se till att stygnen är jämnt fördelade och varken för hårda eller för lösa.

Fäst tråden

När du har slutfört designen, säkra den sista sömmen genom att knyta tråden på insidan av strumpan. Klipp bort eventuell överflödig tandtråd.

Om så önskas, stryk försiktigt baksidan av det broderade området med en tryckduk för att platta till stygnen och ta bort eventuella veck.

Garnvägen 99, 112 88 Garnstorp, Sverige | Telefon: 0321-11 22 33 | E-mail: info@broderiakademin.nu

© 2023