Hem » Inspiration & tips

Skapa din egen Mandala

Publicerat av on 9 juli, 2012 – 16:157 kommentarer

Hetty den Hertog

Mandala är sanskrit och betyder ungefär ”en behållare av essensen”. Det har också översatts som ”hela universum och allt som finns i det”. En mandala är en cirkelformad symbol som ska bestå av radien, mitten och allt det som är där emellan. Mandalan anses vara ett kosmogram, en slags karta över universum eller en andlig bild av världsordningen.

I hinduiska och buddhistiska ritualer är en mandala en figur som ritas på marken eller målas på ett bord och som symboliserar de kosmiska och himmelska regionerna. Mandala är också en form av meditation, som kallas yantra-meditation, där teckningen blir en slags koncentrationspunkt. Mandalan ritas upp med färgad sand… Inom till exempel den tibetanska buddhismen så förstör konstnären sin mandala när den är klar för att påminna sig om att allt är förgängligt. I bokhandeln finns målarböcker med mandalaformer att färglägga för den som vill prova det…


I väst har ordet ”mandala”
kommit att betyda ett cirkelformat konstverk av något slag, där en cirkel fylls med symmetriska former och mönster i komplexa upprepningar.

De här vackra mandala-broderierna är skapade av en BRAK-medlem, Hetty den Hertog.

Hetty syr på bomullstyg (Jobolan) 11 trådar/centimeter med en- eller tvåtrådigt moulinegarn. Det passar bra till de korsstygn hon använder i sina mandala-broderier.

Hetty har broderat sedan 1993 men blev alldeles nyligen medlem i Broderiakademin. Ursprungligen kommer hon från Nederländerna, men är idag bosatt i Norge. 2008 fick Hetty norska Husflids broderistipendium. Hon har också haft flera utställningar och håller gärna kurser och föredrag för intresserade.

Och apropå korsstygn…
Agneta Lerjefors från Jönköping skrev ner ett citat om korsstygnsbroderi som hon hört på TV:

”Sy korsstygn tar väldig tid,
man får sy i kors och kommer ingenstans.”
Claes Eriksson, After Shave och Galenskaparna

Broderi & foto: Hetty den Hertog
Text: Hanna Andersson

Vill du lära dig rita en mandala? Det finns massor av inspiration på nätet och på youtube, som till exempel den här, av Maja Rodé:

How to grow a mandala

Hoppas du blir inspirerad att rita eller brodera en egen mandala!